Direktlänk till inlägg 12 mars 2013
Mål
Målet med utbildningens är att deltagarna efter avslutad yrkesutbildning har den kompetens som krävs för att vara anställningsbara i restaurangbranschen. De deltagare som genomgår utbildningen ska efter avslutad utbildning kunna arbeta yrkesmässigt inom ett eller flera av branschens yrkesområden.
Innehåll Grundutbildning
Riktid 15 veckor
Här avses moduler av yrkesinriktad utbildning som ger deltagaren en grundläggande yrkeskunskap. Dessa innehåller de kunskaper och färdigheter som generellt krävs för att en nyutbildad person ska få ett arbete inom avsett yrkesområde. Grundutbildningen ska ge deltagaren kunskaper som räcker för att kunna få arbete inom yrkesområdet. Deltagaren ska ha kunskap för att kunna arbeta med restaurang-/köksbiträdesuppgifter inom restaurang, storkök, "snabbmatsrestauranger" och kaféer. Deltagaren ska kunna utföra uppgifter inom beredning och tillredning samt kassarbete och servering.
Innehåll:
Hygien och livsmedelssäkerhet/livsmedelslagen
Miljökunskap (yrkesrelaterad)
Livsmedelskunskap
Grunder i matlagningskunskap och produktionsteknik
Diskteknik
Grundkunskaper, servering
Kassa och redovisningsteknik
Service och gästpsykologi, bemötande, kvalitet
Gruppsamverkan, organisation och arbetsledning
Påbyggnadsutbildning
Dessa moduler ger en fördjupad eller kompletterande yrkeskompetens. Kan användas för enstaka deltagare eller mindre grupper eller då specifik efterfrågan uttryckts lokalt eller regionalt på arbetsmarknaden. Leverantören kan i vissa fall behöva samarbeta med andra leverantörer för att utbildningsplaneringen ska kunna utformas för deltagaren.
Kock
Rikttid vid nyutbildning 35 veckor
Efter avslutad utbildning ska deltagarna kunna arbeta som kock inom restaurang, storkök, butik.
Innehåll:
Matlagnings och produktionstekning fördjupning
Matproduktion i storkök
Matlagnings och produktionsteknik fördjupning ex varma och kalla rätter, temamåltider, á la cartematlagning, tillredning av lunchrätter, tillredning av mat i portioner
Maskin och materialkunskap
Näringskunskap ex specialkost, vegetarisk kost, dieter, näringsberäkning m m
Budgetering och kalkylering
Förkunskaper
Intresse av yrket , yrkesområdet.
Genomgått testmodulen (se utb nr 46456) och bedömts har tillräckliga kunskaper och förutsättningar för att klara utbildningen och yrkesarbete inom området.
Studiebesök/Praktik
Företagsförlagd utbildning ingår i utbildningen och kan variera i tid från 1-8 veckor utifrån deltagarens individuella utbildningsplan.
Övrig information om utbildningen
Intag successivt enskilt eller grupp.
Den totalta utbildningslängden för en deltagare är beroende av vilka moduler som ingår i den individella utbildningsplanen. Rikttiden anger hur lång tid en modul normalt förväntas ta."
Idag kom jag hem från jobbet och de två små, 3 och 5 år gamla, ville stanna ute och leka i snön. Efter ett förhör för att vara säker på att dom vet vad som är förbjudna områden så blev det så. Första gången ensamma ute! Jag gick in, packade in mjölk...
Jag får inte ledigt i jul och mellandagarna... Det är få som får det på jobbet pga brist av vikarier och besparingar. Jag VET, vuxenlivet är så. Alla kan inte få ledigt samtidigt osv. Men det skiter väl jag i!! Jag vill ha ledigt!! Kommunhelvete och ...
Fick just en kyl/frys levererad. Upp till farstubron är det två låga trappsteg. Men vet ni? Man KAN visst inte få upp en kyl/frys som väger 69 kilo uppför 2 låga trappsteg med en pirra. Nej. Absolut inte. Bäst att ställa den två meter ut på gården is...